En dansare att ta efter :Edin Jusuframic -KOMPLETTERA din dans med träning!!! Fördelarna är många ..
Jag vill att så många dansare som möjligt ska hitta till gymmet . För att stärka upp sina kroppar så att dom klarar av danslivet . Visst är dans bra träning men också väldigt utslitande . Det finns så många andra träningsformer som man kan komplitera med .t.ex styrketräning för att man ska förhindrar utslitningsskador som gör att kroppen tillslut inte klarar av det , den än gång kunde . En danskille som jag tycker är ett bra exempel på en dansare som har fatttat galoppen att komplitera sin dansträning med andra träningsformer är
Jag bad han berätta lite om varför han tycker det är viktigt att träna andra träningsformer , vid sidan av dansen . Så här skrev han :
"Att dansa är träning, det är väl bra för musklerna och konditionen. Du behöver ju inte hänga på gymmet." En kommentar som man får höra väldigt ofta och som utgör en sanning med en grov modifikation.
JA, dansen är en träningsform som gör att kroppen håller igång. JA, man bygger till viss del och stärker muskler genom dans och JA man tränar upp kondition via dans. Detta har dock sin begränsning. Hos en dansare blir vissa muskler starkare än andra då man oftast dansar på ett visst sätt eller en viss dansstil där vissa muskler får arbeta mer än andra. Tänk bara på repetitionerna till en stor dansföreställning. Man repeterar i hela dagar i flera månader och många gånger repeterar man samma koreografi 100 gånger om. Detta resulterar i att just dessa muskler som arbetar ofta/hela tiden blir starkare än många andra muskler, vilket i sin tur skapar en ojämn muskulär balans i kroppen. Många andra muskler förblir otränade och därmed svaga och/eller inaktiva. När muskler förblir svaga och/eller inaktiva får muskelgrupper som egentligen INTE ska arbeta, ta över muskelarbetet. Detta leder till överansträngning, spänningar, låsningar, svullnader och obalans i muskler. För att undvika de nyss nämnda effekterna bör varje dansare komplettera sin dansträning med träning (funktionell, statisk och dynamisk träning beroende på situation och "problem"). Genom att göra övningar på tex gymmet kan man jämna ut ojämnheterna i musklerna och muskulaturen kommer i balans. Detta resulterar till en stark, stabil och balanserad muskulatur i kroppen.
Sen har vi också en annan viktig beståndsdel inom träning som kallas konditionsträning. Att dansa en låt tex i TV i tre minuter, får man intrycket att konditionen inte är så viktig. Ett intryck som många gånger kan stämma (undantag finns självklart). Dock är reaktionen en annan när man ska stå på scen i 75 minuter under en dansföreställning. Kan inte betona nog hur VIKTIG konditionen är då. Visserligen arbetar man inte explosivt med musklerna i 75 minuter, men man måste ändå ARBETA med musklerna i 75 minuter och många gånger i ett högt tempo. Dålig kondition i en sådan situation innebär inget ork, dålig energi i rörelserna och en vision av en trött dansare på scen. Inte så lockande.
JA, vad är då kontentan av detta långa inlägg?? KOMPLETTERA din dans med träning!!! Fördelarna är många fler än nackdelarna (om nu sådana skulle finnas) som tex genom att bygga eller stärka rätt muskler så kan man öka spänsten, man dansar starkare och man dansar mer kontrollerat. Vad som är viktigast att tänka på är att dansen sätter sina spår i och med åldern och kan dessvärre se till att du får sluta dansa i alla fall några år tidigare på grund av dålig kondition, försvagade muskler och leder samt andra skador som uppkommit. Med kompletterande träning kan den istället förlänga ditt bäst före dans datum. I övrigt så är träning aldrig dåligt för kroppen och ännu bättre är RÄTT typ av träning, vilket självklart varierar från person till person. Att man får en snygg kropp och att man mår bra, eller bättre när man tränar, är en bonus och motivation nog för att inte avstå träning.
Ja här har ni en kille som vi alla dansare ska ta efter . En dansare som vi manga kan se upp till .
SÅ BRa!!!